Filmes naplóvezető (scripter) szak

Amit a képzésről tudnod kell

A naplóvezetői kurzus célkitűzése olyan szakemberek képzése, akik a kurzus elvégzése után el tudják látni a szkripteri feladatokat akár magyar gyártású, akár nemzetközi koprodukcióban készülő filmkészítésben. Ez a keresett és jól fizető szakma jelenleg szakemberhiánnyal küzd. A naplóvezető a filmes stáb alkotó csapatának felelős és kompetens tagja, aki a forgatás során nyomon követi és dokumentálja a jelenetek valamennyi fontos tartalmi és technikai mozzanatát. Pontosan jegyzi a különböző képi és dramaturgiai kapcsolódásokat, pillanatok alatt rekonstruálni tudja egy korábban rögzített jelenet felvételi körülményeit, az alkalmazott kameramozgástól kezdve a kompozícióig, a nézésiránytól kezdve a sebek állapotáig.

A feladat tehát izgalmas, igazi kihívás, ha jól végzed, komoly elismerés és díjazás kíséri.

De ki is az a naplóvezető? Mi a szerepe a filmkészítésben?

A naplóvezető a filmes stáb alkotó csapatának felelős és kompetens tagja, aki a forgatás során nyomon követi és dokumentálja a jelenetek valamennyi fontos tartalmi és technikai mozzanatát. Pontosan jegyzi a különböző képi és dramaturgiai kapcsolódásokat, pillanatok alatt rekonstruálni tudja egy korábban rögzített jelenet felvételi körülményeit, az alkalmazott kameramozgástól kezdve a kompozícióig, a nézésiránytól kezdve a sebek állapotáig.

A képzés során a hallgatók megismerkednek a szkripter stábban betöltött szerepével, a stáb hierarchiájával. Megtanulják a legfontosabb részlegek feladatköreit. Megismerkednek a képalkotás alapfogalmaival, plánokkal, nézésirányokkal, kameramozgásokkal, kameramozgató eszközökkel. 

Megtanulják az előkészítési fázisban rájuk háruló feladatokat.Megismerkednek a különböző forgatókönyv formátumokkal.  Felkészülnek az irodalmi és technikai forgatókönyvek elemzésére.

PAPíR HELYETT TUDÁS

Az elméleti órák után a hallgatók kötelező gyakorlatokon vesznek részt, ahol szkripterek mellett önállóan dolgoznak, gyakorlatban sajátítják el a jelenetek előzetes mérését.  A gyakorlati órák az egyéni feladatokból és a forgatási hospitálásokból állnak össze.A végzett naplóvezetőnek három forgatáson kell teljes értékű naplóvezetői feladatkört betöltenie a  produkció naplóvezetőjének felügyeletével.

A képzés hangsúlyt fektet a rendezővel, rendezőasszisztenssel, kamera csapattal és a  hangosztállyal történő kommunikációra. Megtanítja a vágóval, vágóasszisztenssel történő folyamatos kapcsolattartás fontosságát, a szkriptnapló szerepét az utómunkában.

A Werk Akadémia filmes képzések hallgatói a második félévben – valamennyi szakirány hallgatóinak bevonásával - stábokat hoznak létre, és az első tanév végére kisjátékfilmeket készítenek, amelyeket egy moziban nyilvánosan mutatnak be a nézőknek.

A képzés 1 éves. 10 fő jelentkezése esetén indítjuk.

További információ: Dubóczky Erzsébet, a képzés mentora T: +3630 460 2225 

A mentor mesél a képzésről: https://www.youtube.com/watch?v=JXEkZtO32p8&t=58s

- Hírlevél -

Ha érdekelnek a képzéseink, híreink, esetleg a különböző eseményeinkről szeretnél értesítést kapni, e-mail címed megadásával feliratkozhatsz a hírlevelünkre!

Név: 
E-mail cím: